10.08.2013 г. Ден осемнадесети
Маршрут: Леон – Асторга – Санта Каталина де Самоса (62,6 км)
След прекрасния Леон се качихме на автобус до Асторга. Успяхме да хванем
по-ранния – в 7:30, и се озовахме в Асторга още в 8:20. Автогарата беше близо
до катедралата и двореца на Гауди. Разбира се, толкова рано всичко беше
затворено. Седнахме на площада на слънце, за да пием кафе. Уви, нямахме
бисквити днес и всичко наоколо беше затворено. Доста постояхме, събирайки слънчевите лъчи на утринното слънце.
Катедралата отвори в 9:00 часа и ние се отправихме да снимаме и
разглеждаме.
Фасадата й беше много богато декорирана. На мен лично ми хареса повече,
отколкото тази в Леон. Вътре не можеше да се снима и може би така беше
по-добре, за да разгледаме по-спокойно. Иначе толкова много се увличаме в
снимане, че забравяме да гледаме. Даже понякога вечер като гледам снимките се
изненадвам от неща, които въобще не съм забелязала.
Катедралата |
Катедралата |
Катедралата |
Прекрасната фасада на катедралата |
Катедралата на Асторга беше голяма. Отделните рентабилни стени бяха
по-различни от тези, които видяхме досега. Повечето бяха само с една статуя по
средата и много пищна декорация – предимно флорални мотиви. Хареса ми тази
изчистена линия. В един момент затвориха предна част на храма, която наричаха
Culto. След малко започваше утринната служба. И тъй като ние си бяхме оставили
раниците на една от пейките, останахме и на месата. Досега не бяхме
присъствали на утринна служба. Тя (според нас) не се отличаваше много от
вечерната, на която няколко пъти вече бяхме присъствали. Удивихме си, че сутрин
и вечер се причестяват. Не знаехме точно ритуалите, но наблюдавахме внимателно и си правехме изводи. Малко преди причестяването се
прегръщат, целуват или просто здрависват. И ние го правехме, макар и да не
знаехме защо, не разбирахме и думите, които си казваха. Те се усмихваха и ни подаваха ръка и ние им отвръщахме със същото. Може би си прощаваха. Може би ни прощаваха. Не знам. Но ако е така, е много хубаво. Така сърцето на човек става по-леко, по-чисто. J
След катедралата тръгнахме към Музея на шоколада само че в грешна посока.
Бяхме изминали доста път, когато решихме да питаме и се оказа, че сме в напълно
противоположната посока. И тъй като това ни го каза един дядо и не го разбрахме
особено освен че сме в напълно другата посока, влязохме в един магазин за
сладки (тук беше пълно с такива), хем да си купим нещо, хем да питаме. Купихме
си бисквитки и оранжев шоколад (с вкус на портокал). Продавачката потвърди
посоката, която ни каза и възрастният човек.
Подкрепихме се със сладостите и тръгнахме в обратна посока. Музеят на
шоколада се оказа след катедралата назад по пътя. Открихме го бързо. Не беше
голям. Жената на входа беше много мила и говореше добър английски. Постави ни
печати в креденциалите – най-големият печат досега – побира се в цели четири
квадратчета в пилигримския паспорт! Много красиво украсен печат! Всъщност от
Леон си купихме втори поклоннически паспорт, защото в първия вече нямахме
място.
Музеят проследяваше процесът на превръщане на какаовите зърна в шоколад.
Бяха показани всякакви сечива и дори машини, с чиято помощ се приготвяше
шоколада. На втория етаж имаше основно снимки на различните майстори на
шоколад, както и на собствениците на шоколадови фабрики. На някои от снимките
бяха със семействата си.
Имаше и много снимки на опаковки, както и различни колекции, които можеш да
си направиш, ядейки шоколад.
Скоро жената ни повика в една малка зала, в която пусна филм за приготвянето
на шоколад ръчно.
Първият начин изглеждаше доста трудоемък. Първо, се изпичат зърната, след
това се белят. Обелените какаови зърна се поставят върху извит камък и с нещо
като каменна точилка се смилат. В един момент се вижда как от сухите зърна потича
какаовото масло. Когато ги смелят, към полученото масло се добавя определено
количество пудра захар. И започват да бъркат, докато се получи какаова паста.
От нея разтеглят парчета от по 300 грама и ги слагат в малки тавички. Отгоре
минават с нещо като нож, който прави шоколада на блокчета, а с друга форма
поставят фирмения знак. След това шоколадовите блокчета се изстудяват и
обвиват. Дълга и трудоемка процедура.
Вторият начин за приготвяне на шоколад е почти същия, само че всичко се
прави с помощта на машини. Интересен беше филмът.
Последва дегустация на шоколад – в малки дървени кутии бяха сложили
различни видове – ние опитахме 4 вида. Мммм много вкуснооо! Купихме си един,
който се казва „Три вкуса” и един розов, за който продавачката каза, че е с вкус
на ягода. Досега не бях яла шоколад с розов или оранжев цвят, но ето че и това
ми се случи. Бяха доста вкусни и двата вида.
Музеят на шоколада |
Какао |
"Уредът" за смилане на какаовите зърна |
Епископалният дворец |
Епископалния дворец |
Градината на Епископалния дворец |
Градината на Епископалния дворец |
След тура из Асторга, решихме да напазаруваме в един супермаркет, който видяхме, докато се лутахме, и да тръгваме. По план трябваше да изминем около 9 км (или 2 часа път). В началото пътят беше добре – сенчест, а и подухваше ветрец. След първите две села обаче, продължаваше „по черно” на слънце, а и вятърът беше изчезнал. Мъчно стигнахме до Санта Каталина. Добре, че селото започваше с алберге. Имаше и места. Настанихме се и започнахме процедура по къпане – пране.
Сега почиваме от вън (към албергето има бар-ресторант с маси на улицата). В 20:00 часа щяло да има някаква фиеста. Ще видим и ще лягаме.
Влизане в Санта Каталина де Сомоса |
Мммм много вкуснооо! :)
ReplyDelete...