Friday, November 1, 2019

Честит Ден на народните будители!

Честит Ден на народните будители!


Честит празник на всички от рано съ-будени, за да публикуват във фейсбук поздравителни картички за този "истински български празник"!

 Простете кавичките, но някакси съм гневна точно днес.

Вчера цял ден хората се надпреварваха да мразят Хелоуин, а днес като едни истински патриоти споделят и пресподелят колко е важно да имаме будители, да ги уважаваме, да не ги забравяме... Ами, да, като така и не сме се събудили, явно че имаме нужда от тях. 

По въпроса за Хелоуин - можем само да се възхитим, че някои народи са си запазили традициите, отбелязвайки ги по подходящия начин, нещо повече успели са даже да накарат и други народи да ги празнуват, а и да ги превърнат в печеливша пазарна нисша. Толкова!

За нашия си ден да кажем сега. Не ме разбирайте погрешно - уважавам всички просветни дейци, които все с мъки са се опитвали и донякъде успявали, да размърдат нашия народ да излезе извън "топлата соба". Но много ми омръзна от фалшивия или по-точно от повърхностния патриотизъм, който най-вече се изразява със събиране около масата. Дайте да видим какво е нужно, за да сме събудени българи.

Първо, не е зле да си припомним българския правопис, като искаме да публикуваме в социалните мрежи и всички да ни се възхищават. Не са го отменили правописа все още - имаме си кратък и пълен определителен член, двойно Н, че и двойно Т, Й се използва само в единствено число в края на думите и т.н. Правописната култура говори много за личността и прави впечатление на околните. Така да се каже, по правописа посрещат, а как ще ни изпратят е друга тема... За да не се забравят тези "дребни" правописни правила обаче, е важно да се четат книги на български език.

 Това е втората ни точка - четенето. Днес даже почти всички книжарници имат 50 процента намаление на книги. Идете, купете си! Или си поръчайте по интернет. Много е хубаво да изберете български автори. Представете си имаме такива, и то възхитително талантливи, даже в чужбина ги знаят! Четейки, ще се научим да имаме и самостоятелно мнение, извън матрицата.

Трето, изключително важно, научете децата си да уважават учителите си! Те са тези, които палят искрата на знанието у децата ни, те са тези, които въпреки всички обиди и унижения, продължават да творят и пазят духа български. Нали за патриотизма ни беше думата. Важни са тези неща. И накрая:


Честит празник на всички, за които е важно да пазят българския дух, не само чрез призиви, а чрез дела! Честит празник, духовно събудени! И не забравяйте, децата правят това, което възрастните им показваме.

No comments:

Post a Comment

Есенна поезия