Tuesday, April 28, 2020

Денят на краля




Денят на краля на Нидерландия е на 27 април, а Ник очаква този ден от почти шест месеца.
В края на ноември учителката на 7-годишния Ник, обясни, че трябва да помогнат на едно момченце от техния клас, защото то се разболяло тежко и за да се излекува, има нужда от повече средства за лечение. „Но той ще се оправи и пак ще учим и играем заедно!“, заяви Юф Йоланда. Целият клас започна да мисли и предлага как е най-добре да съберат пари за своя съученик. Измислиха няколко инициативи, които да проведат през идните дни. С помощта на учителката си, децата направиха календар на събитията, чрез които да подпомогнат детето. Операцията, която трябваше да бъде направена на Ян, беше насрочена за месец юни, което означаваше, че децата имаха време да помогнат. Ник измисли, че най-много биха помогнали в Деня на краля. Тогава се провеждаха така наречените свободни пазари и всеки можеше да продаде всичко. Обикновено общините посочваха местата, на които всеки, който пожелае, може да изкара свои непотребни вещи и да ги продаде. Холандците учеха децата си от съвсем малки да продават непотребните си вече играчки, книжки или дрешки, и със спечелените пари им позволяваха да си купят нещо ново, каквото изберат. Децата сами определяха с кои вещи да се разделят и какви цени да сложат. Разбира се, понякога имаха нужда от помощта на родителите си, защото все пак старото мече без едно око не можеше да се продаде за 150 евро, както смятаха някои малки търговци.
Ник миналата година за първи път участва в пазара. Избра някои от най-бебешките си играчки, които бяха добре запазени, постави им достъпни цени, според неговите представи и зачака гордо да ги продаде. Е, наложи  се татко му да му помогне малко с цените и детето за свое голямо учудване, успя да продаде всичко. Със спечелените пари си купи две нови игри, които отдавна искаше да има. Затова момчето смяташе, че чрез продажбите на пазара, ще могат да съберат повече пари за своя съученик.
Още когато учителката им разказа за болното момче, Ник се прибра, сподели делово на родителите си с кои играчки смята да се раздели и защо. Те се съгласиха със сина си и само му казаха, че до тогава има много време.
Мина Коледа, празниците около Нова година, децата използваха всяка възможност да събират пари и ги слагаха в специалната каса-кутия в класната стая. Бяха обнадеждени. Изведнъж обаче се заговори за някакъв вирус и скоро затвориха училищата. Децата нямаха възможност да се събират, да учат заедно, да играят. Уплашиха се, че няма да успеят да помогнат. Юф Йоланда ги успокояваше, че няма да е задълго и скоро ще са пак заедно.
Ник обаче се съмняваше, взе да гледа вечерните новини с родителите си и разбра, че нещата не са добре.
-          Как си, Ник? – попита го една сутрин майка му. – Изглежда се тревожиш за нещо?
-          Няма да има Ден на краля! – плачливо каза момчето и започна да плаче.
Майка му го гушна и го остави да поплаче. Когато детето се успокои, тя заговори тихо:
-          Знам, че се тревожиш за своя съученик. Сигурна съм, че нещата ще се подредят!
-          Но как, мамо! Не чу ли?! Отменят дори Деня на краля!
-          Това нищо не означава още. Пък и ако всичко напълно се отмени, ще измислим друг вариант, обещавам ти!
Ник стана  и отиде все така тъжен в стаята си.
Майка му се тревожеше за детето си. Знаеше, че е чувствителен и същевременно много самоуверен и сега, когато планът, който той беше измислил, беше на път да пропадне, изглеждаше наистина съкрушен.
Животът на всички тръгна в неочаквана посока, заради така наречения коронавирус. Хората си стояха повече вкъщи, който можеше да работи от дома си, го правеше, децата не ходеха на училище или детска градина, магазините се поизпразниха в първите дни, когато обявиха частично спиране на живота. После всеки супермаркет измисли свои правила за посещение, хората се стараеха да спазват всичко, но и се изнервяха на всекидневните правила за ползване на количка, дезинфектиране и така нататък.
Един ден обявиха как ще бъде отбелязан Деня на Краля. По традиция всяка година Вилем Александър избираше един град, който да посети със семейството си и там да отпразнува рождения си ден. Градът домакин организираше различни събития в чест на краля. Във всички градове на страната се провеждаха концерти на открито, партита, пазари. Холандците знаеха как да празнуват! Тази година беше избран Маастрихт. Но тъй като градът се намираше в една от най-засегнатите от болестта области, веднага беше отменен. Тази година Денят на краля щеше да е домашен! Всеки щеше да празнува от дома си. В определен час щеше да има наздравица, която ще се предава по телевизията. Призоваваха се музикантите да направят концерти от домовете си или от балконите си за своите съседи и така всички да се приобщят и празнуват. И най-важното за Ник – пазарът не се отменяше! Щеше да се проведе онлайн.
Когато майка му чу новината, веднага отиде да съобщи на Ник.
-          Супер! Но как ще стане всичко!
-          Ела сега да видим, ще отворим интернет страницата и ще прочетем инструкцията!
***
Денят на краля 2020 година беше един от най-топлият и слънчев, откакто Вилем Александър поема властта от майка си. Всички си останаха у дома.  По традиция сутринта холандците окачват знамена на къщите си. Малко преди 10 часа сутринта забиха тържествено камбаните в чест на краля. Точно в 10 музикантите от Концертхебау изпълниха химна на Нидерландия  - всеки от дома си. После държавната телевизия излъчи обръщението на краля.
Малко по-късно кралицата и принцесите дадоха старта на свободния онлайн пазар. Ник беше разбрал, че трябва да снима, това, което иска да продаде, да напише кратка реклама и да определи цена. За едно седемгодишно дете това си беше доста работа, но родителите му много му помогнаха. След като Ник снима играчките за продажба, заедно с мама измислиха реклама за всяка, а на татко му хрумна идеята да поставят банер, че тези продажби са с благотворителна цел с грижа за малкия Ян. За голяма изненада на Ник, той успя да продаде всичко, нещо повече, имаше хора, които плащаха двойно, щом разберяха, че играчките се продават, за да се подпомогне страдащо дете. Ник събра повече пари от очакваното и беше много щастлив.
-          Какъв ден само! – каза Ник. – Истински Ден на краля!
-          Казах ти, че всичко ще се нареди. – прегърна го мама.
-          Да, мамо, има надежда!
-          4 часът е! – провикна се татко – време е за наздравицата на краля.

No comments:

Post a Comment

Есенна поезия